PIECE KOMOROWE I SZYBOWE

PIEC KOMOROWY

Piec przeznaczony jest najczęściej do obróbki cieplnej elementów stalowych w zakresie temperatur do 1150°C, bądź do nagrzewania przed przeróbką plastyczną do temp 1250 °C. Wsad układany jest na podkładach wykonanych ze staliwa żaroodpornego lub bezpośrednio na stałym trzonie. Wyłożenie ogniotrwałe trzonu przeważnie wykonane jest z betonu ogniotrwałego i odpowiedniej warstwy izolacyjnej.

 

PIEC SZYBOWY

Piec szybowy jest odmianą pieca komorowego, którego przestrzeń robocza jest w postaci pionowego cylindra najczęściej umieszczonego poniżej poziomu zerowego hali. Piec przeznaczony jest do obróbki cieplnej elementów stalowych w zakresie temperatur od 250 – 1150°C.

Wsad układany jest na podkładach wykonanych ze staliwa żaroodpornego, które z kolei ułożone są bezpośrednio na trzonie.

Wyłożenie ogniotrwałe trzonu przeważnie wykonane jest z betonu ogniotrwałego i odpowiedniej warstwy izolacyjnej. Szczelność pomiędzy odsuwaną pokrywą, a stałą częścią pieca uzyskuje się dzięki zastosowaniu rynien piaskowych oraz mechanizmu opuszczania pokrywy.